hypotheek offerte vergelijking


Ministers en hun hypotheken

08.03.2011 - Waarom zou het nou zo lang duren voordat er iets aan de hypotheekrenteaftrek gebeurt? Terwijl eigenlijk iedereen ook wel inziet dat we er eens aan zullen moeten? Zou het aan de hypotheken van onze bewindslieden liggen?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Jan Nagel, je weet wel - van ouderenpartij 50Plus, had het onlangs in het tv-programma Pauw en Witteman over de hypotheken van onze ministers. Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) spant de kroon met een hypotheek van € 1.293.273, en ook Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zit boven een miljoen aan hypotheek: € 1.062.000. Andere forse hypotheken zijn van Edith Schippers (Volksgezondheid) met € 825.000, Gerd Leers (Immigratie en Asiel) met € 820.000 en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) met € 610.545. Onze minister president Mark Rutte heeft een bijzonder bescheiden hypotheekje van € 90.528,50. Oh, en Maxime Verhagen heeft zijn hypotheek al helemaal afgelost.

Grappige feitjes, en wat moeten we ermee? Zouden de bewindslieden werkelijk hun persoonlijke financiële belangen laten meespelen in de landsbeslissingen? Hopelijk niet! Wel zullen ze ongetwijfeld zoveel mogelijk optimaal gebruik maken van de fiscale regels zoals die er zijn rondom de hypotheek. Logisch, dat doen we toch (bijna) allemaal? Aflossen op een hypotheek doen niet veel mensen, omdat op de lange termijn heel ongunstig kan uitpakken.

Op dit moment, met de huidige spaarrente, kun je ondanks de hypotheekrenteaftrek op zich beter je spaargeld gebruiken om af te lossen. Reken maar na: als je 2,5% op je spaargeld krijgt ben je blij. Heb je een forse spaarpot, dan betaal je 1,2% vermogensrendementsheffing, en levert je spaargeld jou netto € 1,3% op.

Aan je hypotheek - hoe laag de rente ook is - ben je toch echt ruim meer kwijt. Stel, je betaalt 5% rente. Voor het gemak laten we het eigenwoningforfait even buiten beschouwing, dan kost de hypotheek je bij een maximaal belastingvoordeel (52%) dus netto 2,4%.

Kortom: als het zo eenvoudig was als een simpele rendementsberekening, dan zou je - zelfs met de aftrek - best je spaargeld op je hypotheek kunnen aflossen. Maar je weet ook dat het lastig is kan worden om dat geld later weer uit die stenen te halen. Omdat je iets wilt kopen, of omdat je extra inkomen nodig hebt, of om welke reden dan ook. Dan moet je op dat moment maar wel kunnen aantonen dat je voldoende inkomen hebt voor een hypotheekopname. En er komen weer kosten bij kijken. En dan is de rente opeens niet meer fiscaal aftrekbaar, omdat je het niet voor je eigen woning gebruikt. Dus kijken we wel beter uit.

Ongetwijfeld hebben diezelfde ministers ook behoorlijke reserves, waarmee ze een flinke aflossing op hun hypotheek zouden kunnen doen. Maar gezien de haken en ogen doen ze dat niet, net als wij.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7076
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |