hypotheek offerte vergelijking


Oude wijn in groene zakken

17.03.2011 - De PvdA heeft een voorstel: maak voor mensen die een energiezuinig huis kopen, een hogere hypotheek mogelijk. Minister Donner is gecharmeerd en neemt het op met minister De Jager. Maar is dit nou echt iets nieuws?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Nou nee! In de voorstellen van de AFM voor het nieuwe Toetskader Hypothecaire Financieringen wordt zoiets ook al voorgesteld. Geen nieuw plan van de PvdA dus, maar een bijna een jaar geleden voorgesteld plan van de AFM.

Voor minister Donner zou de koppeling overigens wel goed uitkomen. Hij zit een beetje in zijn maag met dat energielabel. Dat is formeel verplicht om te hebben als een huis verkocht wordt, maar die verplichting wordt niet bepaald nageleefd. Sancties zijn er niet, maar die wil Donner per 2013 wel gaan invoeren. Dan zou het natuurlijk fijn zijn, als er ook een positief effect aan dat energielabel hangt - een ruimere hypotheekmogelijkheid bij een groen huis.

Het voorstel van de PvdA draait overigens niet om een hogere hypotheek in het algemeen, maar om een verruiming van de Nationale Hypotheek Garantie voor deze huizenkopers. Dus niet als optie in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen, maar in de voorwaarden van NHG. De verlaagde woonquotes van NHG zorgen ervoor dat je dit jaar minder kunt lenen dan vorig jaar. De PvdA zou graag zien dat er nu dus een verruiming komt van de mogelijkheden met NHG , als het gaat om een energiezuinig huis. Omdat de energierekening van zo'n huis lager is dan bij een andere woning.

Die koppeling met NHG, dat ziet Donner niet zo. Maar de mogelijkheid om een hogere hypotheek te krijgen voor een energiezuinige woning an sich dus wel. En dan zijn we terug bij het oorspronkelijke voorstel van de AFM. Een voorstel dat gemakkelijk in de vergetelheid kan raken, als minister De Jager ervoor kiest om de tegenvoorstellen van de banken te honoreren. Dan worden de AFM plannen niet tot wet verheven en is dat energiezuinige verhaal snel vergeten. Daarom is het geen verkeerde actie van de PvdA en minister Donner om dit nog eens aan de orde te stellen.

Of het ook realistisch is? Verschillende verstrekkingsnormen, afhankelijk van het energielabel van het huis? Wij zin benieuwd!

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5322
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |