hypotheek offerte vergelijking


Kogel door de kerk

22.03.2011 - Het is zover: de banken en verzekeraars zijn gekomen tot een nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen. De AFM, minister De Jager en de Consumentenbond zijn het er nog mee eens ook.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De insteek van de nieuwe Gedragscode was eigenlijk al een tijdje duidelijk. De banken gingen inzetten op een norm, waarbij maximaal de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij verstrekt zou mogen worden. Dit als alternatief voor de plannen van de AFM, die wilde dat alles wat er boven de woningwaarde geleend wordt, in vijf à zeven jaar afgelost zou worden. Dat laatste is nu van tafel, de AFM gaat mee in het plan van de banken. Een plan, waar de Vereniging Eigen Huis als eerste mee kwam.

Toch is er nog een onverwachte aanpassing. De AFM ging steeds uit van een maximale hypotheek van 112% van de woningwaarde. Dat is nu iets lager ingezet: 110% mag er nog verstrekt worden. Dat hebben ze ingericht als 104% plus de overdrachtsbelasting. Die scheiding is op zich niet nodig, maar stel je nou voor dat die overdrachtsbelasting ooit eens verlaagd of afgeschaft wordt, dan hoeft de gedragscode daar in ieder geval niet op aangepast te worden.

Wat verandert er verder? Nou, er zullen minder uitzonderingen mogelijk zijn op de standaard verstrekkingsnormen. Er zijn strikte voorwaarden en specifieke omstandigheden geformuleerd, waaronder er afgeweken mag worden van de reguliere normen. In het verleden werd er dan ook wel erg veel gebruik gemaakt van die 'explain' mogelijkheid, waarmee banken meer mochten verstrekken dan standaard.

De uitwerking hiervan op de markt voor hypotheken kunnen we nog niet echt overzien. De banken waren de laatste tijd toch al veel voorzichtiger met het verstrekken van hypotheken, dus de vraag is of het nog strikter wordt, of dat het eigenlijk een beetje blijft zoals nu. Het overgrote deel van de nieuwe hypotheken wordt momenteel met NHG verstrekt, dus die voldoen al aan de regels zoals die in de nieuwe gedragscode staan. De code gaat in per 1 augustus 2011.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6819
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |