hypotheek offerte vergelijking


NHG afschaffen?

31.03.2011 - Hypotheken met NHG zijn razend populair. Binnen de prijsklasse die kopen met NHG mogelijk maakt, wordt 80% van de hypotheken met NHG afgesloten. De overheid verhoogde het grensbedrag om de woningmarkt te stimuleren. En toch gaan er nu stemmen op om NHG zo snel mogelijk af te schaffen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Die stemmen komen van een bureau, dat onderzoek deed in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De onderzoekers stellen dat de garantieregeling alleen maar negatieve economische effecten heeft. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zorgt voor prijsopdrijving op de huizenmarkt, werkt daarmee marktverstorend, en legt een groot risico neer bij de belastingbetaler.

Over dat risico wordt al vaker gesproken, De Nederlandsche Bank (DNB) roept er ook weleens iets over. De stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat de garantieregeling uitvoert, stelt echter steeds dat de reserves zodanig zijn dat de kans minimaal is dat de staat, en daarmee de belastingbetaler, uiteindelijk de rekening moet betalen voor de gegarandeerde leningen.

Dan die prijsopdrijving. Door de zekerheid die NHG biedt, zouden huizenkopers  minder zwaar tillen aan het risico van de aankoop van een woning en het afsluiten van een hoge hypotheek. Als het misgaat en ze de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, is het risico op restschuld tenslotte afgedekt. Daardoor zijn ze bereid meer voor huizen te betalen dan zonder NHG, redeneren de onderzoekers. Ook kunnen ze meer lenen, omdat de hypotheekrente bij een NHG-hypotheek veel lager is dan bij een hypotheek zonder NHG.

Karel Schiffer, directeur van het WEW, zegt dat NHG juist een hele goede stabiliserende rol heeft gespeeld op de woningmarkt. In ons omringende landen zijn de huizenprijzen veel sneller gedaald dan hier, en wordt er nog minder gebouwd en verkocht.

De NVB gaat deels met de onderzoekers mee, maar pleit niet voor volledige afschaffing van NHG. Wel zou de bankenclub graag zien dat NHG weer de oorspronkelijke rol gaat vervullen: voor kopers die net eeen extra steuntje in de rug nodig hebben, en niet meer als algemene financieringsmogelijkheid.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6704
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |