hypotheek offerte vergelijking


Restschuld 'doorrollen'

14.04.2011 - De banken hebben weer een nieuwe term de financiële wereld in geholpen: doorrollen. Met dat doorrollen van een restschuld zou de afgesproken maximale hypotheekverstrekking toch weer overschreden kunnen worden.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Hoe zit dat? Allereerst: wat wordt bedoeld met dat 'doorrollen'? Het gaat hierbij om de restschuld die overblijft als een woningeigenaar zijn huis met verlies verkoopt. De woning levert minder op dan de openstaande hypotheekschuld - een deel van de schuld blijft openstaan. Die restschuld kan er gemakkelijk voor zorgen dat die mensen daarna geen ander huis meer kunnen kopen. De lening die nog terugbetaald moet worden, zorgt immers voor zulke hoge lasten dat een nieuwe hypotheek inkomenstechnisch niet haalbaar is.

De banken hebben in de nieuwe voorgestelde Gedragscode Hypothecaire Financieringen gezet, dat ze die schuld mogen meenemen in een nieuwe hypotheek. Dat moet inkomenstechnisch natuurlijk nog steeds lukken, maar een hypothecaire lening weegt bij de bepaling daarvan veel minder zwaar dan een consumptieve lening. De nieuwe hypotheek wordt daarmee echter wel ruim hoger dan eigenlijk als maximum is gesteld: 110% van de waarde van de woning. Dat schijnt dan opeens geen probleem te zijn.

De redenering van de banken klinkt erg alsof deze puur in het belang van de klanten is. In de praktijk hebben de banken zelf er echter ook belang bij dat de restschuld op deze manier doorgerold wordt naar een nieuwe hypotheek. Een hypothecaire lening geeft de bank immers veel meer zekerheid dan een consumptief krediet, zoals een persoonlijke lening.

Er gaan echter ook stemmen op, die stellen dat dit een truc is van de banken om hun eigen belangen zeker te stellen. Als het bij de klant financieel helemaal mis gaat in de toekomst, en er schuldsanering in beeld komt, wordt een consumptief krediet simpelweg meegenomen in die schuldsanering. Met een grote kans dat de bank uiteindelijk een deel van de schuld moet kwijtschelden en dus kan fluiten naar dat  geld. Is de schuld op dat moment onderdeel van een hypotheek, dan kan de bank afdwingen dat de woning verkocht wordt en daar met voorrang haar uitgeleende gelden uit verhalen. Als de woning tenminste voldoende oplevert....

Doen ze dit in het belang van de klant of zuiver in het eigen belang? Of misschien allebei? Als u een huis met verlies verkoopt is het van groot belang dat u zelf ook goed nadenkt over wat u wilt, en wat verantwoord is.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8048
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |