hypotheek offerte vergelijking


Kopen voor starter goedkoper?

19.04.2011 - De overdrachtsbelasting is velen een doorn in het oog. De VEH stelt voor om deze heffing bij starters maar even een tijdje achterwege te laten. Om de woningmarkt te stimuleren.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Die nare overdrachtsbelasting toch. Zodra je een handtekening zet bij de notaris, ben je al 6% van de koopsom van een woning kwijt. Echt kwijt, je krijgt er immers niets voor terug. En het kan behoorlijk lang duren voordat je die 6% terugverdiend hebt. Dat terugverdienen kan tenslotte alleen maar door een stijging van de waarde van je huis.

De meeste woningkopers nemen de overdrachtsbelasting, net als de andere kosten koper, mee in de financiering van hun huis. De hypotheek die wordt afgesloten is daardoor hoger dan de waarde van de woning. Wordt het huis na een x aantal jaren verkocht, dan is het niet fijn als je een restschuld overhoudt. Dat gebeurt wel, als de hypotheek op dat moment hoger is dan de verkoopprijs van het pand. Zo'n restschuld kun je volgens de nieuwe hypotheekregels misschien dan wel 'doorrollen'. Daarmee wordt het verschil tussen de waarde van het huis en de hoogte van de hypotheek echter alleen maar groter. In negatieve zin.

Er zijn nogal wat potentiële kopers, die zich door de overdrachtsbelasting laten tegenhouden om de sprong te wagen. De Vereniging Eigen Huis heeft onderzocht dat maar liefst 45% van de huurders eerder een huis zou kopen als er geen overdrachtsbelasting geheven werd. Bij jongeren is dat percentage nog hoger: 53% zou eerder een woning aanschaffen als daarbij niet meteen 6% aan het Rijk hoeft te worden afgedragen.

Dat maakt dat de VEH met een nieuw voorstel komt om de woningmarkt te stimuleren: stel startende woningkopers tijdelijk vrij van de heffing van overdrachtsbelasting. Zo zouden er flink wat geïnteresseerden de huizenmarkt betreden, om hun eerste woning te kopen. Flinke instroom van starters, betekent ook dat doorstromers weer meer mogelijkheden hebben. Er zijn immers genoeg doorstromers die wel wíllen verhuizen, maar pas serieus naar andere huizen gaan kijken als ze een koper hebben voor hun huidige woning. Dat zou dan zo'n starter kunnen zijn, die durft te kopen als er geen overdrachtsbelasting geheven wordt.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6520
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |