hypotheek offerte vergelijking


Slaaf van de bank?

12.05.2011 - Dalende huizenprijzen in combinatie met veel tophypotheken... er zijn een hoop mensen die het risico lopen slaaf te worden van hun bank. Wat moet je doen als je dat niet wilt?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Dagblad De Pers is op de waarschuwingstour als het gaat om de huizenmarkt en hypotheken. Eerder deze week stond er een enorm artikel in de krant over de zeepbel in onze woningmarkt, vandaag een artikel over slavernij. Slavernij? Ja, slaaf van de bank dan wel te verstaan.

De redenering is duidelijk. Er zijn nogal wat mensen die een tophypotheek hebben afgesloten, toen ze hun huis aankochten. Zelfs als ze wel eigen geld hadden, sloten ze toch een maximale lening af. Begrijpelijk, want door ons fiscale systeem is dat netto vaak aantrekkelijker. De hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat de hypotheek netto minder kost dan het eigen geld netto oplevert. En als dat al niet zo is, kijken mensen toch wel uit om eigen geld in hun huis te steken. Door de bijleenregeling kun je dat bedrag nooit meer fiscaal aftrekbaar 'uit de stenen' halen.

Okay, veel tophypotheken dus. Dat zijn hypotheken die hoger zijn dan de waarde van de woning. De bank vond het op basis van de woningwaarde bij afsluiten reëel om de hypotheek te verstrekken, dus waarom niet? Zolang de huizenprijzen blijven stijgen is er niets aan de hand. Maar toen gingen de huizenprijzen dalen. Nog niet eens zo schokkend tot nu toe, maar dat kán veranderen. Als de eerder genoemde zeepbel echt knapt gaan de prijzen hard onderuit.

Met een dalende woningwaarde wordt de top in de hypotheek alleen maar groter. Zó groot, dat geen enkele bank dat hypotheekbedrag op basis van de huidige waarde zou verstrekken. Dat maakt je een gevangene van de bank. Je kunt immers met geen mogelijkheid overstappen naar een andere bank, als je dat zou willen. Bijvoorbeeld omdat de rente die jouw bank je aan het einde van je rentevastperiode aanbiedt veel hoger ligt dan bij anderen. Tja. Dan zit je inderdaad vast, je maandlasten gaan onverbiddelijk omhoog.

Bovendien speelt het risico dat de top van de hypotheek zodanig groot wordt, dat de bank het niet meer accepteert. Dan moet er verplicht afgelost worden, of meer gespaard. Nog een extra stijging van je maandlasten.

Wat te doen? Sparen! Zorgen dat je een bedrag beschikbaar hebt om je hypotheek deels mee af te lossen, als dat nodig zou zijn. Niet direct nu aflossen - waarom zou je? Zolang de maandlasten lopen zoals ze lopen en de rente aftrekbaar is, heb je daar geen reden voor. Maar het kan geen kwaad om je erop voor te bereiden door extra kapitaal op te bouwen.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6890
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |