hypotheek offerte vergelijking


Niet de helft van de hypotheek!

19.05.2011 - Zoals verwacht zijn de voorgestelde aanpassingen van de hypotheekregels door de Tweede Kamer, ondanks tegenwerking van de PVV, goedgekeurd. Maar waarom vertelt iedereen die nieuwe regels verkeerd?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

In de discussie over de aflossingsvrije hypotheken, één van de onderwerpen waar de PVV het niet mee eens was, heeft iedereen het maar steeds over 'de helft van de hypotheek'. Gisteren werd het in het journaal zo gecommuniceerd, in diverse kranten staat het ook zo.

En dat klopt gewoon niet! De grens voor de aflossingsvrije hypotheek is niet de helft van de hypotheek. Dan zou er geen geheel aflossingsvrije hypotheek meer verstrekt mogen worden. Nee - het is de helft van de waarde van de woning. Dat maakt nogal een verschil!

Volgens mij is het niet voor het eerst dat ik dit hier uitleg, maar kennelijk komt het in de rest van de wereld niet door. Neem nou een woning met een waarde van € 400.000, waar een hypotheek op afgesloten wordt van € 300.000. Het maximale aflossingsvrije deel is dan niet € 150.000 (de helft van de hypotheek), maar € 200.000 (de helft van de woningwaarde). Dat is toch niet zo ingewikkeld? Het bedrag dat boven die grens geleend wordt, daarvoor moet een aflossingsplan afgesproken worden.

Sluit je voor diezelfde woning een hypotheek af van € 200.000, dan mag die dus wel degelijk geheel aflossingsvrij zijn. Terwijl volgens de regel van de media in die situatie maar € 100.000 aflossingsvrij verstrekt zou mogen worden.

Dat is toch een duidelijk verschil? En in veel gevallen geen klein verschil ook. Toch blijf ik overal maar horen en lezen 'de helft van de hypotheek mag nog maar aflossingsvrij'. Dat zal dan wel makkelijker praten en schrijven ofzo. Ondertussen klopt er alleen nis van.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7739
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |