hypotheek offerte vergelijking


Kartelvorming niet bewezen

31.05.2011 - De NMa bracht gisteren de uitkomsten van haar onderzoek naar de hoge hypotheekrente naar buiten. Die lagen geheel in de lijn der verwachtingen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Er is geen bewijs gevonden voor onderlinge prijsafspraken tussen de banken, om de marges kunstmatig hoog te houden. Marges, die overigens inmiddels alweer gedaald zijn tot het niveau van voor het uitbreken van de crisis. Zou dat komen door de mate waarin de consumentenorganisaties in het geweer zijn gegaan tegen de hoge hypotheekrente? Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben behoorlijk hard geschreeuwd immers.

De NMa constateerde wel dat de grote banken een hogere hypotheekrente rekenen dan anderen. De grote, dat zijn dan Rabobank, ING en ABN AMRO, die samen meer dan 70% van de hypotheekmarkt in handen hebben. Dat zij wegkomen met een wat hoger tarief is niet zo heel gek: het zijn vertrouwde namen en mensen stappen makkelij k bij ze binnen. Zij worden pas gedwongen om met lagere hypotheekrentes te komen, als de concurrentie toeneemt.

Die concurrentie zou wel wat toegenomen zijn, doordat er wat meer marktaandeel naar buitenlandse aanbieders is gegaan en doordat de verzekeraars wat actiever zijn op de hypotheekmarkt. Dat is op zich mooi, maar die concurrentie zou nog veel sterker moeten worden om echt een vuist te maken tegen de grote drie.

Had iemand nu echt verwacht dat verboden prijsafspraken en kartelvorming bewezen zouden worden door de NMa? Waarschijnlijk niet. Maar goed, als de storm aan kritiek er wel toe heeft bijgedragen dat de marges nu weer teruggebracht zijn tot een normaal niveau, is dat fijn voor iedereen die binnenkort een hypotheek gaat afsluiten of verlengen.

Tot slot valt ook de NMa over de rentediscriminatie: het feit dat sommige banken nog steeds hun bestaande klanten een hogere hypotheekrente laten betalen bij verlenging van hun hypotheek, dan nieuwe hypotheekklanten. Terecht, dat zou toch eindelijk een keer verboden moeten worden.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4873
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |