hypotheek offerte vergelijking


Teveel hypotheek met NHG?

14.06.2011 - Nog even, dan gaat de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen in. Adviseurs maken zich zorgen: deze nieuwe regels zijn vaak strenger dan die van NHG. Kan een hypotheek met NHG straks opeens afgestraft worden als overkreditering?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Die heeft wat voeten in de aarde gehad. Eerst kwamen er plannen van de AFM om de hypothecaire kredietverstrekking aan banden te leggen. Dit werd gesteund door de minister, met als uitweg dat de banken zelf met strengere regelgeving zouden komen. En dat deden ze, met de nieuwe Gedragscode. Die gaat over anderhalve maand in, dus hypothekenland is zich daar druk op aan het voorbereiden. Dat leidt tot zorgen bij adviseurs.

Wat blijkt? De regels van de nieuwe Gedragscode zijn strenger, dat is niets nieuws. Maar ze zijn op verschillende fronten zelfs strenger dan de regels van de Nationale Hypotheek Garantie. Maar ook weer niet overal. Dát is lastig! 

Een tijdje geleden was de wereld duidelijk: als een hypotheek met NHG mogelijk was, omdat de aanvraag aan de normen voldeed, was het (uitzonderingsgevallen daargelaten) meestal verstandig om met NHG te sluiten. Voldeed de aanvraag niet aan die normen, dan kon je altijd nog een hypotheek zonder NHG bij een bank aanvragen, waarbij de mogelijkheden per bank flink verschilden. Bij de meeste banken was er zonder NHG meer mogelijk dan met, en daar betaalde de klant dan ook een hogere hypotheekrente voor.

Nu wordt het anders. Straks zijn er situaties waarin er meer mogelijkheden zijn mét NHG dan zonder, en daar krijg je dan ook nog een rentekorting mee. Mooi voor de NHG-klanten, zou je zeggen. De vraag is alleen waar de adviseur uiteindelijk op afgerekend wordt als het gaat om de inhoud van het hypotheekadvies. Krijgen we de situatie waarin een hypotheek met NHG door de AFM afgestraft kan worden met het stempel 'overkreditering'? Dat zou toch wel bijzonder vreemd zijn!

Het zou toch wel handig zijn als hier duidelijkheid over komt. Gaat NHG misschien verdwijnen? Als de banken niet verder gaan in hun verstrekking dan volgens de Gedragscode mag, heeft NHG geen toegevoegde waarde. Of worden de NHG regels binnenkort nog een slagje strenger?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6183
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |