hypotheek offerte vergelijking


Hoe zat het ook alweer?

28.06.2011 - Met dank aan de Rabobank staat de annuïteitenhypotheek opeens volop in de belangstelling. Vele, vele jaren lang is deze door bijna iedereen genegeerd, weet jij nog wat het is?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

In een grijs verleden waren er twee mogelijke aflossingsvormen voor hypotheken. Aflossingsvrij was nog helemaal geen optie: een lening moest je aflossen. Het liefst zo snel mogelijk. Er waren twee smaken: annuïteit of lineair.

Lineair aflossen zorgt ervoor dat de schuld in een rechte lijn naar beneden afloopt. Elke maand wordt er een vast deel van de hypotheek (bij een looptijd van 30 jaar: elke maand 1/360e deel) afgelost. Daarnaast wordt rente betaald over de nog openstaande schuld. Die rente wordt daardoor iedere maand minder, waardoor de maandlasten elke maand een beetje lager worden. Gevolg daarvan is wel, dat de maandlasten aan het begin heel hoog zijn: veel aflossing én veel rente.

Annuïtair aflossen zorgt voor een betere verdeling van de lasten. Elke maand wordt er een vast bedrag betaald, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin is het aflossingsdeel heel klein, want er moet veel rente betaald worden (er is nog veel schuld). Naarmate de schuld stukje bij beetje afgelost wordt, loopt het rentedeel terug en is er binnen het vaste bedrag meer ruimte voor aflossing. De schuld loopt niet af met een rechte lijn, maar met een boog. De lasten zijn beter gespreid dan bij de lineaire aflossing, maar uiteindelijk betaal je met deze vorm wel meer (er wordt langzamer afgelost en dus meer rente betaald).

Toen kwam het belastingvoordeel om de hoek kijken. Dat zorgde er sowieso al voor dat de annuïteitenhypotheek interessanter werd: je begon netto (na belastingaftrek) met lage lasten door het hoge rentebestanddeel. Die netto lasten stegen dan met de tijd, maar de meeste inkomens doen dat ook.

Met dat belastingvoordeel kwamen ook de creatieve gedachten over hoe je nog beter gebruik kon maken van de hypotheekrenteaftrek. Door tijdens de looptijd helemaal niet af te lossen doe je dat optimaal! Om dan toch wel in de toekomst te kunnen aflossen, zorg je naast de hypotheek voor het opbouwen van kapitaal. In een levensverzekering. een spaarverzekering, een beleggingsverzekering. een effectendepot, een bankspaarrekening, een beleggingsrekening...Allemaal manieren om vermogen bij elkaar te sprokkelen, om die hypotheek dan aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen. Helemaal, of gedeeltelijk - want een aflossingsvrij deel is inmiddels heel gebruikelijk.

Zolang er aan de hypotheekrenteaftrek niet getornd wordt, is elke vorm waarbij direct afgelost wordt een aanslag op de portemonnee van de woningeigenaar. En aangezien we een regering hebben die bij hoog en laag beweert dat er niets met de hypotheekrenteaftrek gaat gebeuren, is het verplichten van aflossing ook niet te verwachten.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8631
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |