hypotheek offerte vergelijking


Overdrachtsbelasting toch omlaag

01.07.2011 - Naar alle waarschijnlijkheid gaat er toch iets gebeuren met de overdrachtsbelasting, en wel per vandaag al. De 6% die we moeten betalen bij aankoop van een bestaande woning  wordt voor een jaar verlaagd naar 2% om de woningmarkt uit het slop te helpen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De ministerraad heeft het nog niet helemaal officieel besloten, maar alle geluiden duiden erop dat de overdrachtsbelasting toch als middel gebruikt gaat worden om de verkoop van woningen te stimuleren. Tenminste, om dat te proberen.

Vorige week waren er al geluiden over een afschaffing van de overdrachtsbelasting, of iets in die richting, maar toen leken de ministers het er nog niet erg over eens te kunnen worden. Zo'n maatregel kost immers wel veel geld: de schatkist ontvangt 3,5 miljard euro per jaar aan overdrachtsbelasting. Door deze van 6% naar 2% te verlagen, scheelt dat de overheid 2,3 miljard euro aan inkomsten. Dat willen ze opvangen door een bankenheffing.

Dat heeft twee kanten. Aan de ene kant: ach, de banken moeten dan een extra belasting betalen maar die profiteren ook van een betere woningmarkt. Meer woningverkopen betekent immers ook meer hypotheken om af te sluiten. Aan de andere kant: de heffing wordt ongetwijfeld doorberekend aan de bankklanten. Daardoor betalen uiteindelijk ook mensen met een huurwoning mee aan het op gang helpen van de huizenmarkt. Eigenlijk zou het logischer zijn om de financiering te regelen met een aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Maar ja, dat is natuurlijk geen optie voor het kabinet - ze hebben in de verkiezingsperiode en in het regeerakkoord immers heel hard geroepen dat er niet gesleuteld gaat worden aan die aftrek.

Zal het helpen, deze tijdelijke verlaging van de overdrachtstaks? Misschien een beetje. Misschien dat er starters zijn die door deze lagere kosten koper nu wel de stap durven te wagen om een huis te kopen. En de verkopers van die woningen kunnen dan weer doorstromen, waardoor er ook weer andere woningen verkocht worden. Enzovoort, het zou een sneeuwbaleffect kunnen opleveren.

Zouden ze ook nagedacht hebben over de gevolgen voor de hypotheken? Volgens de nieuwe gedragscode mag maximaal 110% van de koopsom geleend worden, of eigenlijk 104% plus overdrachtsbelasting. Dat wordt komend jaar dus maximaal 106% dan. Hoe gaat het met de mensen waarvan de hypotheek al in kannen en kruiken is? Daar moet dit allemaal aangepast worden. Maar goed, vooralsnog heeft de hypotheekwereld het nog niet heel druk, dus dan hebben ze even wat te doen!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5554
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |