hypotheek offerte vergelijking


Zomaar opeens geld over door overdrachtsbelasting

05.07.2011 - De maatregel om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen naar 2%, heeft de nodige gevolgen voor degenen die net de hypotheek in kannen en kruiken hebben.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het klinkt allemaal vrij eenvoudig. Voor de duur van een jaar wordt de overdrachtsbelasting verlaagd van 6% naar 2%. Eens kijken of dat een impuls geeft aan de stilgevallen woningmarkt. Wat betekent dit voor de hypotheken?

Zoals we vorige week al schreven, bij het aankondigen van de maatregel, zal de maximale hypotheek hierdoor automatisch verlaagd worden. In de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen is immers opgenomen dat er 104% van de woningwaarde plus eventuele overdrachtsbelasting gefinancierd kan worden. Dat wordt dan nu 106% in totaal. Dat komt mooi uit voor degenen die wat betreft hun inkomen net tegen grenzen aanliepen, die krijgen hierdoor net wat meer ruimte om een woning te kopen.

Wat gaat het doen voor het NHG-maximum? Daar staat de overdrachtsbelasting nergens specifiek beschreven. Bij aankoop van een bestaande woning kan 12% aan bijkomende kosten meegefinancierd worden. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft al aangegeven dat dit voor de duur van de verlaagde overdrachtsbelasting aangepast zal worden naar 8%.

Hoe zit het voor de mensen die net een hypotheek voor een woningaankoop hebben rondgemaakt? Die zal ongetwijfeld gewoon verlaagd worden met het voordeel van de overdrachtsbelasting. Dat kan wel gedoe opleveren, bijvoorbeeld als de klant eigenlijk iets meer had willen lenen voor verbouwing, maar tegen de grens van het inkomen aanliep. Die kan die ruimte nu alsnog krijgen. Een verbouwing verhoogt immers de woningwaarde. Dit zal wel goed afgestemd moeten worden met de tussenpersoon of geldverstrekker.

Dan tot slot de mensen die in de afgelopen weken, vanaf 15 juni 2011, een woning geleverd hebben gekregen. Bij hen is door de notaris gewoon 6% overdrachtsbelasting ingehouden. Zij doen er verstandig aan hun notaris te bellen: die moet de teveel betaalde overdrachtsbelasting terugvorderen bij de fiscus, waarna het naar de klant overgemaakt kan worden. Maar LET OP: als dat geld uit een hypotheek afkomstig was en niet gebruikt wordt voor de woning, dan levert dat wel een box 3 deel in de hypotheek op. De rente daarover is niet fiscaal aftrekbaar, daar moet je dan bij de belastingaangifte wel rekening mee houden. Verstandiger is eigenlijk om het terugontvangen geld direct af te lossen op de hypotheek.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8418
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |