hypotheek offerte vergelijking


Botsende hypotheekregels

02.08.2011 - Gisteren, per 1 augustus dus, zijn de nieuwe regels van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) ingegaan. Alleen blijken de banken deze boven de regels van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te stellen, tot onvrede van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

We zagen het al aankomen, dit probleem. De nieuwe regels die de geldverstrekkers in hun Gedragscode hebben vastgelegd, zijn strenger dan die van de NHG. Dat geeft een hele vreemde situatie. Met een NHG-hypotheek loopt een bank in feite geen risico, omdat een eventuele restschuld wordt gedragen door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Daarom brengt de bank haar klant met een NHG-hypotheek een lagere hypotheekrente in rekening. Maar in de situatie die nu is ontstaan, kan de klant minder lenen dan volgens de regels van NHG eigenlijk mogelijk is.

Dit is natuurlijk een vreemde situatie. Logisch dus, dat Vereniging Eigen Huis hiertegen in opstand komt. Vooral voor starters geeft het verschil in regels een lastige uitkomst. Waar liggen de verschillen die de problemen veroorzaken?

  • Maximaal te financieren: NHG 108% van de koopsom, GHF 106%.
  • Meefinancieren kosten van verbouwing en onderhoud: NHG geheel mee te financieren, GHF alleen voor het bedrag van de waardevermeerdering als gevolg van de werkzaamheden.

Starters en lage inkomens zonder eigen geld, kunnen hierdoor een op te knappen woning niet volledig financieren. Volgens onderzoek van VEH is er maar één geldverstrekker die NHG-hypotheken beoordeelt op NHG-normen: AEGON. Alle andere passen de regels van de Gedragscode ook toe bij NHG-leningen.

VEH roept alle geldverstrekkers op om de regels toe te passen die bij de hypotheek horen: NHG-regels voor NHG-hypotheken dus. Dat is ook in het belang van de woningmarkt: juist die starters zijn van belang voor het op gang krijgen van de doorstroming. De belangenclub voor woningbezitters is niet van plan het bij deze oproep te laten. Gebeurt er niets, dan gaan ze de politieke weg bewandelen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7268
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |