hypotheek offerte vergelijking


Woonlasten 40% van je inkomen

18.08.2011 - Wie zich weleens verdiept in hypotheken, kent misschien het begrip 'woonquote' wel. Daarmee wordt aangegeven welk deel van je inkomen aan wonen besteed mag worden, bij het berekenen van de maximale hypotheek. VEH stelt dat de woonquotes in werkelijkheid veel hoger zijn.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Waar gaat het om? Vereniging Eigen Huis heeft een onderzoek gedaan, Woonpeil, onder eigenwoningbezitters in Nederland. In dat onderzoek draaide het om de vraag welk bedrag men gemiddeld uitgeeft aan onderhoud en verbetering van de eigen woning. De uitkomst: zo'n € 400 per maand gaat naar het huis, buiten de hypotheeklasten. Op jaarbasis praten we over € 4.800, waarvan ruim € 2.000 naar regulier onderhoud (schilderen, kleine reparaties en klusjes, tuinonderhoud, verhelpen van verstoppingen) gaat. Ruim € 1.700 werd besteed aan groot onderhoud, zoals vervangen van de dakbedekking, het plaatsen van een nieuwe keuken en een andere CV-ketel. De rest, zo'n € 1.000, werd besteed aan woningverbetering, zoals isolatie, uitbouw of dakkapel.

Als je een hypotheeklast hebt die maximaal is ingestoken, blijkt € 400 per maand veel geld. Immers: met de woonquote is bepaald dat je de hypotheek net kunt betalen, en dat daarmee de ruimte die je hebt voor woonlasten opgebruikt is. Terwijl de kosten van onderhoud en verbetering, waarvoor een woningeigenaar eigenlijk maandelijks geld zou moeten reserveren, daar niet in zijn meegenomen.

De overheid stelt dat een woningbezitter zo'n 26,3% van zijn inkomen besteed aan wonen. Nemen we de kosten van onverhoud en verbetering daarin mee, dan komen we opeens uit op 38,6% van het inkomen. Het deel dat we van ons inkomen aan ons huis besteden, komt daarmee dus bijna op 40% uit!

Als hier werkelijk mee gerekend zou worden, heeft dat desastreuze gevolgen voor de maximaal te krijgen hypotheek. Dit is al behoorlijk ingeperkt door de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen, maar als er € 400 aan onderhoud uit het woonbudget wordt gehaald betekent dat een veel lagere beschikbare woonquote, en daardoor een veel lagere maximale hypotheek.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 25680
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |