hypotheek offerte vergelijking


NHG feest afgelopen in 2012?

06.09.2011 - We zijn er al helemaal aan gewend: de NHG grens van € 350.000. Je zou bijna vergeten dat dit nog steeds geldt als een tijdelijke verhoging van de werkelijke grens van € 265.000. Ingevoerd in 2009, oorspronkelijk tot en met eind 2010.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

In augustus 2010 werd besloten, dat de verhoging ook in het jaar 2011 zou blijven gelden. Inmiddels geldt de grens van € 350.000 dus alweer ruim 2 jaar en is het moeilijk voor te stellen dat deze weer teruggezet wordt naar € 265.000. Toch is dat vooralsnog wel het plan.

Het besluit om de tijdelijke verhoging te verlengen, werd vorig jaar eind augustus door de ministerraad genomen. Nu is het inmddels al september, en geeft het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat het niet de bedoeling is om de hogere grens nog langer te handhaven.

Het terugzetten van de grens heeft voor- en tegenstanders. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is voorstander. Zij stelt dat we terug moeten naar de eigenlijke doelstelling van NHG: het beschermen van de zwakste groepen op de woningmarkt. De bankenclub vindt dat wie een huis kan kopen boven de grens van € 265.000, de bijbehorende risico's ook zelf moet dragen. Belangrijk extra aspect is ongetwijfeld dat een hypotheek zonder NHG de banken veel meer oplevert dan een NHG-hypotheek, waarop een flinke rentekorting gegeven wordt.

Tegenstanders zijn er veel meer. Makelaars, bouwondernemingen en Vereniging Eigen Huis vinden dat de grens beter nog een tijdje op € 350.000 kan blijven staan. Zij worden gesteund door een hoogleraar van de TU Delft, die heeft berekend dat de lagere grens tot gevolg heeft dat er minder mogelijkheden zijn om een woning te kopen die zich qua kosten tussen de twee grenzen bevindt. Dat vertaalt zich dan ongetwijfeld in minder verkopen en dus lagere prijzen. Hij schat de prijsdaling in op zo'n 7%.

NHG zelf stelt voor om de grens geleidelijk terug te schroeven, in bijvoorbeeld vier jaar. Omdat de garantieregeling inderdaad bedoeld is voor lagere inkomens, maar de huizenmarkt nu te kwetsbaar is om de klap op te vangen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7872
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |