hypotheek offerte vergelijking


Check je hypotheek

11.10.2011 - Door de aanhoudend slappe woningmarkt is er inmiddels toch al wel een aardige waardedaling doorgemaakt. Niet in enorme sprongen maar zo stukje bij beetje daalt de waarde van je huis toch. Heeft dat gevolgen voor jouw lopende hypotheek, als je geen verhuisplannen hebt?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

In beginsel niet. Jouw hypotheek loopt zoals-ie loopt. De bank zal daar niets over roepen zolang jij gewoon netjes elke maand je lasten betaalt. In theorie (en wie weet wordt dat ooit praktijk) kúnnen ze op enig moment (bijvoorbeeld bij renteverlenging) wel een controle uitoefenen op de samenstelling van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. Wat tot gevolg kan hebben dat er - bij een sterk gedaalde woningwaarde - een kleiner bedrag aflossingsvrij mag blijven, omdat het risico te groot wordt.

Het risico voor wie? Voor jou of voor de bank? Voor allebei! Als je op een x-moment je woning gaat verkopen en de hypotheek is hoger dan de woningwaarde, blijft er een restschuld over. Die restschuld is voor niemand fijn. Niet voor jou, want (tenzij je NHG hebt) die moet je terugbetalen. En niet voor de bank, want die moet nog maar zien dat jij dat doet. Met de verkoop van de koopwoning is de zekerheid (de woning) immers verdwenen.

Kortom, alle partijen hebben er belang bij dat er geen restschuld is bij verkoop. En dus dat er meer aan aflossing gedaan wordt, als de woningwaarde daalt. Vereniging Eigen Huis adviseert dan ook: 'Check je hypotheek!'. Veel woningbezitters hebben geen idee hoe hoog hun hypotheek is, hoe die eruit ziet (Wat wordt er aan aflossing opgebouwd? Hoe gebeurt dat? Welk deel is aflossingsvrij?) en hoeveel hun woning waard is. Dat zijn zaken waar je beter wel van op de hoogte kunt zijn, om je eigen risico in te schatten. En om je hypotheek bij te sturen als dat nodig blijkt.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5310
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |