hypotheek offerte vergelijking


Wie gaat er winnen?

10.11.2011 - Het blijft dieptriest: de normen van de banken en NHG gaan alleen maar meer uit elkaar lopen. De nieuwe NHG-normen geven sommige huishoudens juist weer wat meer hypotheekruimte, terwijl de banken hun uiterste best doen om de mogelijkheden te beperken.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Hoe is het toch mogelijk? Per 1 augustus 2011 is de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen van kracht geworden. Die Gedragscode met behoorlijk aangescherpte eisen was een reactie op de druk van politiek en AFM. Zou de NVB die code niet opgesteld hebben, dan was er wetgeving gekomen om de banken strengere hypotheekverstrekking op te leggen. Helder.

Bij nadere bestudering van die Gedragscode bleek, dat deze in sommige situaties strenger uitpakte dan de regels van de Nationale Hypotheek Garantie. En hoewel minister De Jager daarop aangaf dat de NHG-regels gewoon gevolgd mogen worden voor hypotheken die binnen de NHG-grenzen vallen, deden de banken dat niet. Waarom niet? Dat is tot op heden niet bepaald duidelijk. Een hypotheek met NHG geeft de bank immers een behoorlijke extra zekerheid, van de wetgever mag het, dus ... groot vraagteken.

Nu is NHG met haar nieuwe voorwaarden voor 2012 gekomen. Daarin staat allereerst dat de grens weer teruggaat naar € 265.000, al is dat nog niet 100% zeker. De politiek kan daar eventueel nog verandering in brengen. Wat opvalt is dat de nieuwe normen meer ruimte geven aan tweeverdieners. Waar voorheen uitgegaan werd van het financieringslastpercentage dat hoort bij het hoogste inkomen, wordt dat nu: 'het hoogste toetsinkomen vermeerderd met eenderde van het lagere toetsinkomen'. Dat kan in sommige situaties wel echt voor een ruimere hypotheek zorgen, met name in de lagere inkomensgroepen.

Twee inkomens van € 21.000 zouden voorheen bijvoorbeeld leiden tot een financieringslastpercentage van 25%, maar met de nieuwe regel is dat 29%. Dat betekent dat de maximale hypotheek gebaseerd wordt op een woonlast van € 12.180 in plaats van € 10.500 per jaar, ofwel € 1.015 in plaats van € 875 per maand. Dat scheelt nogal!

Maar goed, NHG kan in haar normen veranderen wat ze wil - als het door de banken niet toegepast wordt heeft niemand er iets aan. Is het nou echt niet mogelijk om als NVB en NHG op één lijn te komen? Wel zo duidelijk voor iedereen!

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4086
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |