hypotheek offerte vergelijking


Rente afhankelijk van marktwaarde...

14.11.2011 - ING Bank heeft aangegeven om haar rentetarieven niet meer afhankelijk te stellen van de executiewaarde, maar van de marktwaarde van de woning. Een niet zo verrassende actie, die alleen wel slecht kan uitpakken voor de klant.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Waarom niet verrassend? In de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen komt het begrip executiewaarde niet meer voor. De maximale verstrekking is geen percentage meer van de oude vertrouwde executiewaarde, maar van de marktwaarde. Daarom vind ik het niet verrassend dat de rente daar ook op gebaseerd gaat worden. Ongetwijfeld gaan andere banken volgen.

Wat betekent het dan, die aanpassing? Nou, de rentelijsten van banken zagen er tot nu toe meestal zo uit:

NHG
Tot 75% executiewaarde
Tot 100% executiewaarde
Tot 125% executiewaarde

Dat gaat nu bij ING (voor nieuwe hypotheken) dan worden:

NHG
Tot en met 60% marktwaarde
Tot en met 80% marktwaarde
Boven 80% marktwaarde

De opslagen en grenzen verschuiven wat, als je er vanuit gaat dat de executiewaarde ca 85% van de marktwaarde is. 60% van de marktwaarde komt dan neer op 70% van de executiewaarde. En 80% van de marktwarde op 95% van de executiewaarde. Naar beneden bijgestelde grenzen dus, waardoor een hypotheek eerder in een hogere renteklasse terechtkomt.

De volgende vraag is: wat wordt er als marktwaarde gehanteerd? In de Gedragscode staat dat de bank mag kiezen: een getaxeerde marktwaarde, de koop(-aanneem)som of de OZB-waarde. Gaan ze bij elke renteherziening dan om een nieuwe marktwaarde vragen? Moet er dan steeds - om te voorkomen dat uitgegaan wordt van de OZB-waarde - een taxatie gedaan worden? En komt die voor rekening van de bank? 

En hoe zal dat dan gaan als de waarde zodanig gedaald blijkt dat de hypotheek niet meer binnen de gestelde grens van 106% (110%) van de marktwaarde valt? Moet de klant dan extra gaan aflossen? Is dit een stap naar de bevreesde tussentijdse hertaxatie, waar banken volgens hun voorwaarden toe kunnen overgaan?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Bron: HomeFinance (Jos Koets)
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5805
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |