hypotheek offerte vergelijking


Moeten we in paniek raken?

16.11.2011 - Er is weer eens paniek in de media over de honderdduizenden potentiële probleemhypotheken die er in het komend jaar aan zouden komen. Dynamic Credit waarschuwt dat de hypotheek van zo'n 300.000 huishoudens in gevaar is.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het Financieel Dagblad publiceert het verhaal met als kop 'Veel hypotheken in gevaar'. Vele anderen doen mee en de reacties op de diverse websites zijn niet te tellen. Paniek in de tent. Terecht? Tja, wie zal het zeggen. Dynamic Credit vindt van wel. En dat bureau heeft een naam, want in de zomer van 2008 hebben ze de Fed gewaarschuwd over de Amerikaanse hypotheken. We weten allemaal wat die probleemhypotheken voor ellende hebben opgeleverd.

Het onderzoek van Dynamic Credit stelt dat voor 300.000 huishoudens die geen rek in hun inkomen hebben, en een hypotheek hebben afgesloten in 2005-2007, grote problemen op komst zijn. De economie verslechtert, meer werkloosheid, straks moet de rente opnieuw vastgezet worden en hopla: de hypotheeklasten zijn niet meer te dragen.

Wat hier niét gezegd wordt, is dat al die 300.000 huishoudens in de problemen komen. Wel dat die groep een groter risico loopt om in de problemen te komen. Dat is ongetwijfeld waar, maar ook weer geen nieuws. Een renteverlenging kan met een laag inkomen hard aankomen, zeker. En er zullen vast en zeker meer probleemhypotheken komen. Bijzonder ellendig voor de gezinnen die het betreft, absoluut. Alleen of die paniek nodig is?

NHG vindt in ieder geval van niet. Directeur Karel Schiffer geeft aan dat de beschreven problemen niet waarschijnlijk zijn. Hij stelt dat onze hypotheekmarkt juist heel solide is, door de relatief veilige hypotheekvormen, onze goede betalingsmoraal, het systeem van automatische incasso, het bestaan van de WW-uitkering en het feit dat de meeste mensen kiezen voor een lange rentevastperiode. Hij schetst een voorbeeldscenario waarin de huizenprijzen met 5% dalen. Dan zouden er 2.500 huizen per jaar gedwongen verkocht moeten worden - dat zijn er op dit moment 2.000. En de schade van die gedwongen verkopen bij hypotheken met NHG kan door het garantiefonds gemakkelijk gedragen worden.

Wat is waarheid? De paniekwoorden van Dynamic Credit of de geruststellende woorden van NHG? Dat zullen we toch echt moeten afwachten. Intussen kan het geen kwaad om goed naar je eigen hypotheek en financiële situatie te kijken. Na te gaan of jij ruimte zou hebben voor een lastenverhoging. Of een inkomensdaling. En zo niet, creatief gaan nadenken over mogelijkheden om die ruimte te creëren. Eventuele problemen kun je beter voor zijn.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Bron: Financieel Dagblad
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5400
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |