hypotheek offerte vergelijking


Hypotheek aflossen met spaargeld?

01.12.2011 - Het schijnt een trend te zijn: steeds meer mensen lossen hun hypotheek deels af met spaargeld. Is dat nou eigenlijk verstandig?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het is nog niet zo lang geleden dat adviseurs op deze vraag heel hard 'nee!' antwoordden. Maar daar lijkt inmiddels verandering in gekomen te zijn. Tenzij degenen die deze stap zetten, geen advies vragen natuurlijk. Dat ze helemaal op eigen houtje beslissen dat ze een tussentijdse aflossing op hun hypotheek gaan doen.

Waarschijnlijk vragen velen toch wel de mening van een specialist. Die kan nog steeds roepen: niet doen joh! Er kleven immers wel een paar nadelen aan het aflossen van de hypotheek met je spaargeld. Het geld zit dan in je huis, je kunt het niet zomaar weer even opnemen als je een nieuwe auto wilt kopen. En als dat bij de bank wel al zonder veel moeite zou kunnen, dan heb je nog de fiscus. Die is wel blij met aflossingen: dat scheelt een stuk in de hypotheekrenteaftrek. Want als je het afgeloste bedrag later alsnog weer uit je huis wilt halen om uit te geven aan iets anders dan je woning, dan is de rente over dat opgenomen geld niet meer aftrekbaar. Je moet dus wel behoorlijk zeker weten dat je het af te lossen bedrag werkelijk niet meer nodig gaat hebben.

Vanuit rendementsoogpunt is het goed te begrijpen, dat mensen kiezen voor aflossing. Hun spaargeld levert iets van 3% op, en als ze behoorlijk wat spaarcenten hebben moeten ze daarvan bijna de helft (1,2%) afdragen aan de fiscus. Houden ze netto 1,8% over. Als de hypotheek netto meer dan 1,8% aan rente kost, en dat geldt wel voor de meeste hypotheken, is het qua rendement slim om af te lossen.

Dit speelt echter alleen maar voor spaargelden boven de € 20.000 per persoon, € 40.000 bij stellen dus. Wie daaronder blijft met z'n spaarsaldo, heeft een netto rendement op z'n spaargeld dat gelijk is aan de bruto rente: het percentage dat de bank hem betaalt. Stel even heel positief bekeken 3%. Dan moet de hypotheekrente - uitgaande van een belastingpercentage van 42% - grofweg 5,2% of meer zijn om het aflossen rendabel te maken. Er zijn genoeg hypotheken waarbij dat inderdaad het geval is, maar ook genoeg die daar nog (ruim) onder zitten. 

Naast dit rendementsverhaal is er nog die andere motivatie om af te lossen: verlagen van de maandlasten. Wie een leuk bedrag aflost op zijn hypotheek, merkt dat in de maandelijks te betalen rentelasten. Fijn voor het huishoudbudget.

Toch moeten het maandlasten- en eventueel rendementsvoordeel er niet toe leiden dat je straks helemaal geen spaargeld meer hebt, omdat je alles gebruikt voor het aflossen van je hypotheek. Een direct opvraagbare buffer aan spaargeld is erg belangrijk om aan te houden. Anders baal je waanzinnig als je auto of koelkast het begeeft, en je niet meteen centen hebt om dat probleem op te lossen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 12297
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |