hypotheek offerte vergelijking


Jonge huiseigenaren de dupe

06.12.2011 - Dat het crisis is, en zéker op de huizenmarkt, dat weet iedereen inmiddels wel. Dat veel mensen daar last van hebben is ook duidelijk, anders zouden we het geen crisis noemen. Maar niet iedereen heeft er in dezelfde mate last van.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Jonge woningbezitters worden relatief zwaar getroffen door de crisis op de woningmarkt. Dan hebben we het natuurlijk niet over hele jonge mensen, maar over de groep huiseigenaren tot zo'n 35 jaar. Die hebben vaak een aantal jaren geleden hun huis gekocht, in de tijd dat er nog niets aan de hand was (vóór 2008). Ze betaalden er dan ook de hoofdprijs voor.

De NOS deed bij het Kadaster onderzoek naar de woningverkopen met verlies. Sinds 2008 gaat dat om ruim 23.000 huizen: de verkopprijs was lager dan de aanschafwaarde. In 2008 waren het er nog 'maar' 3.500, in 2011 zijn dat er tot nu toe al 7.253. Van de verkopers blijkt een ruime meerderheid (57%) jonger te zijn dan 35 jaar, de prijs lag doorgaans onder de € 300.000.

Dat betekent overigens niet dat alle genoemde verkopers een restschuld overhouden. We hebben het over een restschuld, als hypotheek hoger is dan de opbrengst van het huis. Is de woning bij aankoop niet volledig gefinancierd, dan is het niet gezegd dat er een restschuld overblijft. Dat zou volgens de cijfers van het Kadaster maar in 10% van de gevallen aan de orde zijn.

De oorzaken van verkoop met verlies? Daar schrijft de NOS niets over. Logisch: dat soort gegevens zijn bij het Kadaster niet bekend. Maar eigenlijk weten we het al, als we tenminste afgaan op de gegevens van NHG. Daar is de (echt)scheiding duidelijk de grootste oorzaak van het groeiende aantal verliesdeclaraties. 

Het risico van 'uit elkaar gaan' is waarschijnlijk ook groter bij jongere mensen. En aangezien de meeste mensen een huis niet meer op één naam kunnen financieren, heeft de beslissing om niet samen verder te gaan ook direct tot gevolg dat het huis verkocht moet worden. Met alle gevolgen van dien.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8116
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |