hypotheek offerte vergelijking


Gaat aftrek hypotheekrente er echt aan geloven?

14.12.2011 - The never ending story continues... wederom klinken er geluiden dat het einde van de hypotheekrenteaftrek nabij is. Zou het nu echt?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) zijn voor de regering aanleiding om extra te gaan bezuinigen. De economische ontwikkeling valt tegen - we blijken toch echt in een recessie te zitten terwijl er nog wat economische groei voorspeld was. En de regering heeft in het regeerakkoord afgesproken dat er - als dat nodig zou blijken - extra bezuinigd zou gaan worden.

Die extra bezuinigingen moeten er nu gaan komen, en daarbij is geen enkel onderwerp meer taboe. Ook de hypotheekrenteaftrek niet, die bij het vormen van de coalitie toch echt heilig verklaard is. PVV gilt natuurlijk weer meteen dat ze met hun handen van de hypotheekrenteaftrek af moeten blijven. Dat dit een zekerheid is die de Nederlandse huizenbezitter niet ontnomen mag worden. 

Maar zelfs binnen de gelederen van de PVV is niet iedereen het erover eens. Een peling van Maurice de Hond heeft als uitkomst dat 47% van de fans van Wilders er tegen is om te tornen aan de fiscale aftrek van de hypotheekrente. Dat is dus minder dan de helft. Bij VVD is dat 44%, en bij CDA 'maar' 29%. 

Zullen de regeringspartijen er onderuit komen? Zullen ze de hypotheekrenteaftrek kunnen sparen in deze nieuwe bezuinigingsronde? Ed Nijpels heeft afgelopen weekend al aangegeven dat dit niet realistisch is. Ook Maxime Verhagen heeft al aangegeven dat de discussie over dit fiscale voordeel voor huizenbezitters niet uitgesloten is in de coalitie. 

Toch stelt Jan Kees de Jager dat de aanpak van de hypotheekrente niet zijn eerste keus is. Niet omdat het een heilig onderwerp is, wat hem betreft kan er wel over gepraat worden. Wel omdat het de schatkist per saldo niet heel veel geld oplevert. En omdat het een lastenverzwaring voor de burger inhoudt. Hij ziet meer in maatregelen op de arbeidsmarkt: het aanpassen van het ontslagrecht en de werkloosheidsuitkering.

De baten op korte termijn van het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek zullen inderdaad niet heel hard opschieten. Een afschaffing in één keer is immers niet aan de orde, het zou dan moeten gaan om een geleidelijke afbouw. En dat zal de schatkist niet ineens komend jaar miljarden gaan opleveren.

Zelfs de bouwondernemingen van Nederland zijn het er wel over eens dat de hypotheekrenteaftrek eraan moet geloven. De burger is door de onzekerheid over de fiscale aftrek op dit moment, in de ogen van de bouwers, extra terughoudend als het gaat om het kopen van een huis. En daar hebben de bouwbedrijven ook last van.

Wij zijn benieuwd - houdt de regering vast aan de belofte aan de kiezers in de verkiezingstijd, of laten ze die los?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 10536
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |