hypotheek offerte vergelijking


Ga maar aflossen!

27.12.2011 - De tijden zijn duidelijk veranderd. Waar de banken er vroeger dol op waren om je een zo hoog mogelijke hypotheek te laten afsluiten, benaderen ze hun hypotheekklanten nu actief om ze aan te zetten tot extra aflossen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Wie had dat vijf jaar geleden kunnen denken? Dat banken hun klanten met een hypotheek actief zouden gaan benaderen, om ze te adviseren een stuk van hun lening af te lossen... een paar jaar geleden was het onvoorstelbaar. Toch gebeurt het nu echt: telefoontjes en brieven van bankadviseurs naar hun klanten met deze boodschap.

De banken doen dat volgens eigen zeggen om te voldoen aan hun zorgplicht. Mensen met een beleggingshypotheek, of met een groot deel aflossingsvrij, lopen een behoorlijk risico op een hoge restschuld - zo redeneren ze. Daarom zou het goed zijn als deze woningbezitters extra aflossingen op hun hypotheek doen. 

Natuurlijk gaat het heus niet alleen maar om de zorgplicht. Naarmate er extra afgelost wordt op risicovolle hypotheken, daalt niet alleen het risico van de klant maar ook dat van de bank. Toch is de motivatie van de banken om dit advies te geven eigenlijk niet zo relevant. Waar het om gaat, is jouw eigen persoonlijke situatie. En er zijn genoeg situaties denkbaar waarin het inderdaad verstandig is om extra af te lossen. Of om - in plaats daarvan - extra te sparen, zodat er (meer) kapitaal opgebouwd wordt om de hypotheek mee te kunnen aflossen als dat nodig blijkt.

We weten immers niet wat de toekomst brengt. De huizenprijzen zijn al wat gedaald en dat kan nog veel erger worden. Dit is mede afhankelijk van wat er met de hypotheekrenteaftrek gebeurt. Premier Rutte geeft dan wel aan dat dit kabinet er niet aan zal tornen, en dat zal hij ook vast wel volhouden, maar dat zegt niets over een volgend kabinet. Uiteindelijk is de huidige fiscale aftrek van de hypotheekrente gewoon niet vol te houden, dus binnen nu en een paar jaar gaat daar echt wel aan gesleuteld worden.

Dalende huizenprijzen zorgen voor het verdampen van de overwaarde die je dacht te hebben, of voor het groeien van de restschuld doordat je hypotheek hoger is dan de waarde van je woning. Als je dan uiteindelijk verkoopt moet de hypotheek wel afgelost worden, dus kun je daar maar beter kapitaal voor beschikbaar hebben. Of alvast een stuk van je hypotheek hebben afgelost. Wat verstandiger is? Dat hangt helemaal af van jouw hypotheek en jouw vermogenssituatie. Het kan geen kwaad dat eens door een adviseur te laten doorrekenen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 11920
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |