hypotheek offerte vergelijking


Wie bepaalt de maximale hypotheek?

04.01.2012 - Het wordt steeds gekker in hypothekenland. Met het ingaan van de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen in augustus vorig jaar, waren er eigenlijk al twee normstellingen: die van NHG en die van de Gedragscode (NVB). Nu lijkt de AFM nog met een eigen norm te komen...

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De Gedragscode Hypothecaire Financieringen week op sommige punten af van de manier waarop bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie de maximale hypotheek bepaald wordt. Daardoor was het in sommige gevallen zo, dat met NHG meer geleend zou kunnen worden dan zonder. Daar werkten de banken echter niet aan mee, waardoor de Gedragscode in feite 'won'. 

Nu het nieuwe jaar is begonnen, heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de uitvoerder van NHG) enkele regels in het bepalen van de maximale hypotheek veranderd, waardoor de maximale leencapaciteit voor tweeverdieners wat verruimd is. Die rekenmethodiek volgt de Gedragscode, waardoor ook de banken zich schaarden achter deze ruimere normen voor tweeverdieners.

Onze financiële waakhond, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), is het daar echter niet mee eens. Daardoor ontstaat de situatie dat er scenario's denkbaar zijn waarin een hypotheekadvies de normen van de Gedragscode / NHG volgt, maar achteraf alsnog als onverantwoord beoordeeld kan worden door de AFM. Letterlijk stelt de AFM: 'Hypotheekverstrekkers en adviseurs kunnen er niet van uitgaan, dat een verruiming van de leencapaciteit van deze inkomensgroepen door de AFM als verantwoorde kredietverstrekking zal worden gezien.' Het gaat de AFM om de financiële weerbaarheid van de consument, om de vraag in hoeverre de hypotheekadviseurs en - verstrekkers hier goed naar gekeken hebben.

Gevolg is dat sommige banken zich in hun maximale verstrekking liever houden aan de oude normering, en daarom de oude woonquote voor tweeverdieners blijven hanteren. Voorbeelden zijn Rabobank-dochter Obvion en Achmea-dochter Woonfonds. Ook Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van ons land, zal de AFM-lijn volgen.

Het wordt toch wel een keer tijd voor echte duidelijkheid op hypothekengebied. Wie bepaalt de regels nu eigenlijk? Als de AFM dat is, laat de AFM de regels dan ook opstellen. Waarom hebben we dan aparte regels in een Gedragscode en ook nog zelfstandig bepaalde regels voor NHG? Dat heeft in de huidige situatie bijzonder weinig zin. Bovendien levert het een enorme onduidelijkheid op voor de consument, die zich toch al zo lekker zeker voelt op de woningmarkt...

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 12281
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |