hypotheek offerte vergelijking


Pas op met volmacht

26.01.2012 - Het aantal mensen dat problemen heeft om de hypotheeklasten elke maand te betalen neemt snel toe. Dat is voor niemand leuk: niet voor de betrokkene en ook niet voor de bank. Maar pas op met de geboden hulp door de bank...

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het lijkt allemaal heel duidelijk: als blijkt dat je gedurende een langere periode je hypotheeklasten niet betaalt, komt het er uiteindelijk op neer dat de bank je woning laat veilen. Gedwongen verkoop, executieveiling... hoe je het ook noemt: je woning wordt verkocht tegen de hoogste prijs die de gek ervoor wil geven. En die prijs ligt behoorlijk lager dan de waarde die een makelaar als marktwaarde voor je taxeert.

Tegenwoordig willen banken veel doen om een executieveiling te voorkomen. Dat is niet vreemd. Het heeft ook niets te maken met klantbelang, maar vooral met bankbelang. Als verkoop via een veiling betekent dat de woning zo weinig oplevert dat er een restschuld overblijft, moet de bank nog maar afwachten of ze ooit nog wel iets gaat terugzien van die restschuld. Met de hoge hypotheken ten opzichte van de dalende huizenprijzen komt zo'n restschuld steeds vaker voor.

Dus verzint de bank iets anders om haar belangen veilig te stellen. Sommige banken komen heel netjes met een budgetcoach die de klant gaat helpen orde op zaken te stellen met de financiën. Wat ook heel netjes lijkt, is als de bank aanbiedt om de woning voor een normale prijs te gaan verkopen. Waarbij zij het allemaal voor je regelen. Klinkt fijn. Je moet daarvoor alleen wel een onherroepelijke machtiging tot verkoop afgeven, een volmacht. Als je die tekent heeft de bank vanaf dat moment alle zeggenschap over wat er met jouw woning gaat gebeuren. Met zo'n volmacht als voorwaarde wil de bank dan wel een betalingsregeling met je afspreken, wat jouw zorgen over de hypotheek wat wegneemt.

Als de woning daardoor meer oplevert dan via een veiling kun jij er ook voordeel aan hebben. Maar zo'n volmacht heeft ook een enorm nadeel, dat er door de bank niet bij verteld wordt. Zodra je de zeggenschap over je woning uit handen hebt gegeven, kun je namelijk nooit de schuldsanering in. Daarbij is het immers vaak nodig om je woning te verkopen en daar heb je zelf niets meer over te zeggen. Zolang er ruimte is tussen de hypotheekschuld en de waarde van de woning heeft de bank geen haast met verkopen: de achterstallige termijnen worden gewoon bijgeschreven op de hypotheekschuld.

Het kán goed uitpakken, zo'n volmacht. Maar weet wel goed wat je doet als je de zeggenschap uit handen geeft. En besef je dat de toegang tot de WSNP daarmee wordt afgesneden. Pas dus erg goed op met het tekenen van zo'n onherroepelijke machtiging tot verkoop want het woord zegt het al... deze is onherroepelijk, je kunt de beslissing achteraf dus niet meer terugdraaien.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 16595
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |