hypotheek offerte vergelijking


Nieuw: de wurghypotheek

31.01.2012 - Na alle woekerzaken heeft Tros Radar weer een nieuwe term de wereld in geholpen: de wurghypotheek. Wat wordt daar dan weer mee bedoeld?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het gaat hier niet om hypotheken die zó hoog zijn dat de klanten zich gewurgd voelen, elke keer als ze de maandlast moeten ophoesten. Die hypotheken zitten er ongetwijfeld wel tussen, maar dat is niet waar het bij de wurghypotheek om gaat. Waar het wél om gaat is het feit dat mensen letterlijk gevangen zitten met hun hypotheek, omdat oversluiten naar een andere geldverstrekker niet mogelijk blijkt.

Op zich is het makkelijk te verklaren. Een aantal jaren geleden verstrekten banken veel hogere hypotheken op inkomen dan ze nu nog willen doen. Vijf, vijf-en-een-half keer het bruto jaarinkomen was eigenlijk normaal, met zelfs uitschieters tot zeven keer het jaarloon. Inmiddels zijn de normen voor het krijgen van een hypotheek zwaar aangescherpt, een huizenkoper moet het nu doen met maximaal vier-en-een-half keer het bruto jaarinkomen. Dat is lastig bij het kopen van een (andere) woning, maar dan kun je nog rederen: dan maar niet. Voor degenen die al een hypotheek hebben is dat niet mogelijk.

Wat heb je dan te maken met die verstrekkingsnorm als je al een hypotheek hebt? Het gaat om de mogelijkheid om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Aan het eind van je rentevastperiode krijg je een rentevoorstel, dat lang niet altijd even gunstig is. Het komt regelmatig voor dat het aanbod zo slecht is, dat je met een nieuwe hypotheek goedkoper uit zou zijn. Alleen - de bestaande hypotheek valt niet binnen de nieuwe normen.

Daar was bij het opstellen van de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen in voorzien. Daarin is opgenomen dat de nieuwe regels niet hoeven te gelden als het gaat om het overnemen van een bestaande hypotheek, zolang die hypotheek niet met méér verhoogd wordt dan de kosten die komen kijken bij het oversluiten. Klinkt reëel. In de praktijk blijken banken deze mogelijkheid van de Gedragscode helemaal niet te willen benutten. En tja, ze zijn niet verplicht om de ruimte die ze krijgen ook te gebruiken... 

Hier kun je als klant behoorlijk last van hebben. Immers, je kan zo berekenen dat je bij een andere bank goedkoper uit zou zijn dan nu, maar je krijgt het niet voor elkaar. Een wurghypotheek, noemen we dat vanaf nu. 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 14937
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |