hypotheek offerte vergelijking


Restschuld en overwaarde

07.02.2012 - Krantenkoppen over hypotheken zijn de laatste tijd heel gebruikelijk. Hoe bijzonder, want zó interessant heeft het Nederlandse publiek hypotheken nou echt nooit gevonden. Alleen - zodra er paniek gezaaid kan worden zijn de kranten er als de kippen bij.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Vandaag een artikel op de website van De Pers, waar ik me dan toch weer over verbaas. Kennelijk voelen de dames en heren journalisten niet de behoefte om echt te snappen waar ze over schrijven, want regelmatig lees ik stukken die echt nergens op slaan. Het artikel gaat over mensen met een restschuld.

Wat is dat, een restschuld? Een schuld die resteert, die overblijft dus. Wanneer? Als je de woning verkoopt. Dan verkoop je de woning dus voor een prijs die lager ligt dan de hypotheekschuld die je nog hebt. Dan houd je een stuk schuld over, dat noemen we de restschuld. 

Opeens gebruiken ze in zo'n artikel de term 'restschuld' voor het stuk hypotheek dat nog op je woning blijft rusten, aan het eind van de looptijd. Dus je hebt een hypotheek afgesloten voor 30 jaar, half spaarhypotheek, half aflossingsvrij. Dat moet wel, want als je voor een volledige spaarhypotheek zou gaan, was de maandlast met geen mogelijkheid op te brengen. Die helft aflossingsvrije hypotheek, tja, die wordt niet afgelost. Dat zegt de naam al hè. En dus wordt na 30 jaar looptijd de ene helft afgelost uit de spaarpolis, en de andere helft blijft staan. 

Is dat een probleem? Dat kan het wel zijn, als je de rente over die overblijvende hypotheek tegen die tijd niet kunt opbrengen. De fiscale aftrek van de hypotheekrente is dan vervallen, dus de bruto rente die de bank je in rekening brengt is meteen ook je netto rente. En die moet je wel kunnen dragen van het inkomen dat je dan hebt.

Een ander probleem zou kunnen zijn dat de waarde van je huis te zijner tijd zo sterk gedaald is, dat deze lager is dan het aflossingsvrije deel van je hypotheek. Dan zou er bij verkoop van de woning sprake zijn van een restschuld. Maar daar heeft het genoemde artikel het niet over, want daarin wordt ook geschreven over de verwachting van mensen dat ze de restschuld wel zullen aflossen uit de overwaarde.

Wat is overwaarde dan? Overwaarde betekent dat de waarde van je woning hoger is dan de hypotheek die erop rust. Dus....als je overwaarde hebt, heb je geen restschuld - en andersom! Dat is toch niet zo ingewikkeld?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 14291
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |