hypotheek offerte vergelijking


Helemaal geen hypotheekprobleem?

09.02.2012 - Soms zijn er van die partijen die de problemen in de wereld relativeren. Of dat terecht is of niet, dat zal de toekomst uitwijzen, maar het is wel goed dat er ook eens van een andere kant naar zaken gekeken wordt.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het gaat om het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat tegen de visie van bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB) in gaat. Waar DNB doorlopend waarschuwt voor de veel te hoge hypotheekschulden in ons land, en aanstuurt op aflossing daarvan, ziet het EIB het helemaal anders.

Zij stellen: er zijn heel veel mensen die naast hun gelijkblijvende hypotheek, waarop inderdaad niet afgelost wordt, kapitaal opbouwen in een spaar- of beleggingspolis. Die polissen komen ooit tot uitkering, en dan wordt een aardig deel van hun hypotheekschuld in één keer afgelost. Niet helemaal, tenminste meestal niet, dat is waar. De vraag is of dat nodig is. De paniek over 'restschulden' is niet nodig als je bedenkt dat iedereen woonlasten heeft. Zolang die betaalbaar zijn, ook als de 30 jaar van de hypotheekrenteaftrek voorbij is, geeft zo'n overblijvende aflossingsvrije hypotheek helemaal geen problemen. Niemand heeft toch een dak boven zijn hoofd zonder kosten? Een huurder betaalt toch ook elke maand huur?

De kapitalen die inmiddels zijn opgebouwd in die polissen, of in beleggingsportefeuilles, met als doel om de hypotheek mee af te lossen, worden bij de berekeningen van DNB nooit verrekend. Terwijl dat in feite wel zou moeten. Pas dan krijg je een beeld van de netto hypotheekschuld - en die moet je dan afzetten tegen het aantal eigenwoningbezitters in Nederland.

Aan de andere kant: het EIB heeft wel veel belang bij positieve tegengeluiden over de hypotheekmarkt. Logisch, dat zij stellen dat starters heus wel wat meer hypotheek mogen afsluiten. Die starters zijn immers de sleutel tot het zo zwaar gewenste herstel van de woningmarkt. Als starters gaan kopen, kunnen anderen doorstromen. En dat is belangrijk voor de bouwers, want dan worden er weer eens nieuwbouwwoningen verkocht. 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 11711
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |