hypotheek offerte vergelijking


Minister gaat ingrijpen

16.02.2012 - In de Tweede Kamer heeft minister De Jager van Financiën aangegeven dat hij met maatregelen komt om de positie van de consument in de hypotheekwereld te versterken. Gaat hij afdwingen dat de hypotheekrente omlaag gaat?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Ach nee, natuurlijk niet. Het bepalen van de hypotheekrente is niet aan de minister, daarin hebben de banken gewoon hun eigen vrijheid. Het zijn commerciële bedrijven die hun eigen tarieven vaststellen. Toch zijn er media die de woorden van De Jager vertalen als dat hij maatregelen gaat nemen tegen de hoge hypotheekrente.

Het is natuurlijk maar net hoe je het ziet. Wat hij wel heeft gezegd, is dat alle tarieven inzichtelijk moeten worden. Hoe hij dat precies bedoelt, zal blijken als de voorgestelde maatregelen werkelijk gepresenteerd worden. Ik gok dat het vooral te maken heeft met de manier waarop de variabele rente wordt vastgesteld. Dat daar niet meer lukraak maar wat gedaan kan worden, hoe het de bank zint. En misschien komt er ook wel een verbod op het hanteren van verschillende tarieven voor nieuwe en bestaande klanten, het zogenaamde tweesporenbeleid. Dat zou zeker geen slecht idee zijn. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de te betalen hypotheekrente over het geheel genomen inderdaad iets lager zal worden dan nu het geval is. Alleen niet doordat er een maximale marge wordt vastgesteld of iets dergelijks.

Een ander aandachtspunt bij de maatregelen is dat het makkelijker zou moeten worden voor consumenten om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker. Wat zullen we dáár nou eens van zeggen. Het kan op dit moment immers op zich prima. Als de banken de ruimte die ze daarvoor krijgen in de Gedragscode zouden benutten. Maar dat doen ze niet, bang voor teveel risico en misschien ook wel voor de AFM. Je weet wel, de wurghypotheek waarmee je vastzit bij je eigen bank.

Wij zijn bijzonder benieuwd naar de maatregelen waar de minister mee gaat komen. Kom maar op, Jan Kees!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 11551
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |