hypotheek offerte vergelijking


Geleerde oplossing

28.02.2012 - Vorige week stuurde een groep van maar liefst 22 topeconomen een brief aan de regering. Nou ja, eigenlijk meer een rapport. Met daarin de oplossing voor de problemen op de huizenmarkt - en de hypotheekrenteaftrek.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Alhoewel het er in de media op lijkt dat de brief alleen over de hypotheekrenteaftrek gaat, is dat zéker niet waar. Er worden zes stappen beschreven om te zetten, waarmee de woningmarkt uit het slop gehaald zou moeten worden. De eerste stap gaat over de hypotheekrenteaftrek, de vijf daarna staan bijna helemaal los van de hypotheekrente.

De fiscale aftrek van betaalde hypotheekrente mag volgens de hooggeleerde heren (allemaal professoren) wel blijven, maar niet tegen het huidige tarief. In een periode van 20 jaar zou de aftrek afgebouwd moeten worden naar 30%, terwijl het maximale belastingvoordeel nu 52% is. Het nadeel dat met name de hogere inkomens hiervan hebben zou gecompenseerd moeten worden met een lager belastingtarief.

Dan de overige stappen in vogelvlucht. De overdrachtsbelasting moet afgeschaft worden, om de mobiliteit onder woningeigenaren te vergroten. In ruil daarvoor moet het eigenwoningforfait omhoog. Banken moeten voorzichtiger zijn met hun funding, daarin wordt nu teveel risico genomen. En ze moeten niet zulke hoge hypotheken meer verstrekken, in ieder geval niet meer dan wat je voor de woning betaalt. Wie een huis wil kopen, kan dat dan niet meer doen zonder daar eerst voor te sparen.

Het andere deel van wonend Nederland, de huurders, komen ook aan bod. Volgens de brief mogen de huren best wat harder stijgen dan de inflatie, tot een 'marktconform niveau'. Wat dat is, marktconform? Geen idee. In ieder geval zou het verhogen van de huren het voor investeerders interessanter maken om in vastgoed te beleggen.

Tot slot zijn de professoren geen fan van de Nationale Hypotheek Garantie. Het tijdelijk verhoogde grensbedrag moet omlaag, maar dat zit al in de planning. Ze maken zich zorgen over het risico dat de overheid loopt op NHG hypotheken, en over een gebrek aan verantwoordelijkheid voor de verstrekking bij de banken. Op termijn mag NHG van hen verder worden afgebouwd.

En? Wat vindt het kabinet ervan? En de Tweede Kamer? Grappig is dat iedereen over de brief schrijft, maar er geen reacties uit de politiek komen. Wie weet komt dat nog, of zou dit stuk ergens als papieren tijger in een la komen te liggen?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 10556
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |