hypotheek offerte vergelijking


Opeethypotheek van menu verdwenen

01.03.2012 - Het was een mooie oplossing voor senioren met veel overwaarde in hun woning. In plaats van de te verkopen en te verhuizen naar een huurflat, konden ze de overwaarde 'opeten'. Daarvoor had je speciale hypotheken: de opeethypotheek. Maar die is nu van het menu gehaald.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Dat huis, waar ze in wonen, is in feite gewoon één grote spaarpot. Maar ja, als je niet voldoende inkomen hebt wil je eigenlijk wel eten van het geld in die spaarpot. En dat is bij een huis een beetje lastig. Daarom was er die opeethypotheek: een hypotheek waarbij de overwaarde gebruikt wordt om het inkomen aan te vullen. Okay, over een hypotheek moet je rente betalen. Dus je lasten stijgen ook - maar zolang de inkomensstijging veel meer is dan de lastenstijging kan het toch positief uitpakken. In de samenstelling van de opeethypotheek wordt gewoon rekening gehouden met de te betalen rente, die kan ook uit die overwaarde gefinancierd worden. In feite is er dan dus geen sprake van een lastenstijging.

Die overwaarde is natuurlijk eindig, ooit is die op. En kan ook kleiner worden, zo merken we tegenwoordig maar al te goed. Bij een daling van de waarde van de woning, daalt immers ook de overwaarde. Dat wil niet zeggen dat zo'n opeethypotheek onverstandig is. Als de overwaarde maar groot genoeg is en de ontwikkelingen goed in de gaten gehouden worden.

Maarrrrr... de opeethypotheek is van het menu van de banken verdwenen. Waarom? Door de regels in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen, die in augustus zijn aangescherpt. De lasten van een hypotheek moeten betaalbaar zijn met het huidige inkomen. En dat is bij een inkomen dat aanvulling behoeft nou net het probleem. En in de beschreven constructie hoeven de lasten helemaal niet uit het huidige inkomen betaald te worden, dat is immers in de lening meegenomen. Integendeel: de klant krijgt een hoger inkomen dan voorheen.

Je kunt er ook op een andere manier naar kijken. Dat het niet logisch is om geld te gaan lenen om met het deel van dat geld de rente te moeten betalen. Dat het veel slimmer is om te verkopen en in plaats daarvan te gaan huren. Dat het opnemen van overwaarde dom is, omdat je nooit weet wat je voor de woning krijgt bij verkoop. Omdat overwaarde fictief is. Er zit allemaal wat in, maar uiteindeiljk draait het om de persoonlijke situatie en wensen van de mensen waar het om gaat. En 'gewoon verkopen en dan gaan huren' is tegenwoordig een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Bron: Harrie-Jan van Nunen - OverGeld
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 10936
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |