hypotheek offerte vergelijking


Moeten banken niet zo moeilijk doen?

13.03.2012 - Een hypotheek krijgen is lastig tegenwoordig. Zeker als je geen vaste baan hebt. Daar moeten we vanaf, vindt de Vereniging Eigen Huis. Regeringspartijen VVD en CDA blijken het daarmee eens te zijn.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Vorige week schreven we nog over het probleem voor zzp'ers om een hypotheek te krijgen. En niet alleen voor deze zelfstandigen zonder personeel is het lastig. Ook met een tijdelijk arbeidscontract kom je niet meer heel ver in deze tijd. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt de VEH.

Waar banken naar moeten kijken, stelt de belangenvereniging voor huizenbezitters, is de kansen die iemand heeft op de arbeidsmarkt. Niet het vaste contract, maar opleiding en inzetbaarheid zouden moeten bepalen in hoeverre een hypotheek verantwoord is. Werkzekerheid in plaats van baanzekerheid. CDA en VVD steunen deze insteek. 

Als het vervolgens aan de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gevraagd wordt, verwijzen zij naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat is niet gek. De AFM deelt links en rechts boetes uit wegens onverantwoorde kredietverstrekking. Daar worden banken liever niet mee geconfronteerd, dus kiezen ze de veilige kant. Dus geeft het CDA aan dat geldverstrekkers en toezichthouders ermee moeten leren leven dat hypotheekverstrekking nu eenmaal risico's met zich meebrengt. En dat de AFM ook moet leren omgaan met de veranderde arbeidsmarkt.

Ja, zo is het maar net. Voor banken en toezichthouders is het erg praktisch als er van standaardregels uitgegaan kan worden. Dan kun je een checklist maken en afstrepen of een klant daar wel of niet aan voldoet. Dat wordt lastiger als je gaat kijken naar 'werkzekerheid'.

Hoe zeker is het dan dat iemand altijd wel werk zal vinden? Dat is niet alleen afhankelijk van opleiding, zeker ook van instelling en uitstraling. En het is voor de banken natuurlijk heel moeilijk om daar een oordeel over te vellen. Laat staan een afwijzing op te baseren. 'Sorry mijnheer, u krijgt de gevraagde hypotheek niet - wij geloven er niet in dat u met uw uitstraling gemakkelijk aan een andere baan komt als uw contract is afgelopen.' En als de bank er al wel in gelooft - hoe moeten ze dat dan in het dossier staven zodat de AFM er niet over valt bij een controle?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Bron: Vereniging Eigen Huis
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 15402
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |