hypotheek offerte vergelijking


Minder hypotheek bij studieschuld?

22.03.2012 - Onlangs werden er in de Tweede Kamer vragen gesteld aan de staatssecretaris van OCW, over de hypotheekmogelijkheden voor mensen met een studieschuld. Of die minder zijn geworden dan voorheen... is dat zo?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De staatssecretaris antwoordde van niet. De normen van banken ten aanzien van studieschulden zijn niet veranderd, dus in principe heeft hij gelijk. Toch is het in de praktijk niet helemaal waar, dat er niets is veranderd.

Studieschulden nemen een aparte positie in bij het aanvragen van een hypotheek. Net als belastingschulden. Deze twee schuldsoorten worden namelijk niet geregistreerd bij het BKR. Dus als jij bij de aanvraag niet doorgeeft dat je zo'n schuld hebt, kan de bank daar lastig achterkomen. Eigenlijk is dat wel een soort van fraude, want je verzwijgt iets dat van grote invloed kan zijn op je leencapaciteit.

In principe werden altijd al alle lasten van bestaande leningen in mindering gebracht op het bedrag dat je per maand kunt betalen voor je hypotheek. Hoe hoger de leenlasten, hoe lager de hypotheek die je kunt krijgen. Logisch. Het is dus ook niet gek dat je met een studieschuld waarvoor je elke maand een paar honderd euro moet terugbetalen, minder hypotheek kunt krijgen dan een ander die deze schuld (en de bijbehorende betalingsverplichting) niet heeft. 

Maar wat is er dan veranderd? Ik denk dat er tegenwoordig wat meer doorgevraagd wordt naar het bestaan van een mogelijke studieschuld. Die schulden lopen hard op. Misschien hadden banken en adviseurs voorheen nog iets van 'ach, wat niet weet, wat niet deert' of 'ach, met dit diploma op zak gaat deze klant toch binnenkort veel meer verdienen, dus wat is het risico?'. En stappen ze er tegenwoordig niet meer zo snel overheen.

Dan zijn er dus geen nieuwe regels die de hypotheekmogelijkheden met een studieschuld beperken. Wel wordt er nu dan strakker gewerkt met de regels die er altijd al waren. Waardoor het in de praktijk wel zo is dat degenen met een studieschuld in hun mogelijkheden om een huis te kopen beperkt worden. 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 13737
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |