hypotheek offerte vergelijking


Starters durven niet

27.03.2012 - Er zijn best mensen die het kopen van een huis overwegen. Vooral starters - en dat is nu net de groep de de woningmarkt op gang kan helpen. Ze durven alleen de stap om daadwerkelijk te kopen niet goed te zetten.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Uit het meest recente ING Woonbericht blijkt dat er best veel starters zijn: mensen die serieus overwegen hun eerste eigen woning aan te schaffen. Ze oriënteren zich, gaan praten met hypotheekadviseurs en makelaars, gaan woningen bezichtigen. Maar bieden - ho maar!

Het Woonbericht - een onderzoek onder starters en woningbezitters, naar de vraag hoe het staat met hun vertrouwen in de woningmarkt - geeft aan dat zo'n tweederde van de starters zich echt wel oriënteert. Maar van hen komt maar een klein gedeelte tot een bod: één op de vijf starters heeft het afgelopen jaar een bod uitgebracht.

Waarom is dat? Het draait allemaal om onzekerheid. Deze onzekerheid zit in verschillende aspecten van het kopen van een woning. De prijs bijvoorbeeld. Tachtig procent van de starters verwacht dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen. Tja, als de nood dan niet hoog is.... dan is het verklaarbaar waarom ze afwachten. Als je verwacht dat je over een half jaar hetzelfde kunt kopen voor veel minder geld, en je hebt een dak boven je hoofd...

Een ander onzeker aspect is natuurlijk de hypotheekrenteaftrek. Die heeft immers heel directe gevolgen voor de maandlasten van een hypotheek. Onzekerheid over wat er met die fiscale aftrek van de hypotheekrente gaat gebeuren is funest voor het lef van de starter. Ze willen niet in een boot stappen waarvan ze niet weten welke kant die fiscaal op gaat varen.

En niet te vergeten - de economische omstandigheden. Wie ook maar enigszins onzeker is over het behoud van zijn inkomen, gaat niet zo gemakkelijk een grote financiële verplichting als het kopen van een huis aan. Helemaal niet, omdat we nu maar al te goed zien hoe lastig het is om een huis - als dat nodig blijkt - weer te verkopen. Vroeger dacht men misschien: als het misgaat met mijn baan of onze relatie, dan verkopen we de tent gewoon weer. Alleen weten we nu dat het er in zo'n situatie op neer kan komen dat je meer dan een jaar blijft zitten met een woning die je niet verkocht krijgt. Met de vraag of je met de uiteindelijke verkoopprijs de hypotheek wel kunt aflossen.

Al met al genoeg onzekerheden, teveel voor de meeste starters. Heel begrijpelijk dus dat ze niet durven. Wel erg vervelend voor de woningmarkt - en voor al die mensen die een huis te koop hebben staan dat perfect is voor een starter!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 15217
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |