hypotheek offerte vergelijking


Maatregelen van De Jager

17.04.2012 - Over hypotheken wordt altijd van alles geroepen in de media en de politiek. Uiteindelijk zijn het de banken die dingen moeten veranderen - anders blijft alles hetzelfde. En als dat nodig is, moet dat opgelegd worden door de minister.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Onze minister van Financiën, Jan Kees de Jager, ziet het liefst dat banken zelf op een eerlijke manier omgaan met hun klanten. De politiek ziet het meest in zelfregulering: dat de banken uit eigen initiatief regels afspreken voor hun activiteiten. Als die zelfregulering niet werkt, tja, dan is het tijd om het heft in eigen hand te nemen.

Dat de financiële dienstverlening niet echt lekker loopt qua vertrouwen is voor niemand een verrassing. Het lastige is dat de branche juist volledig afhankelijk is van datzelfde vertrouwen. Nu dat maar niet herstelt, heeft de minister het initiatief genomen naar marktpartijen en toezichthouders. Er is een document uitgegaan met een pakket met 40 maatregelen om het vertrouwen in de financiële sector te herwinnen.

Enkele van deze maatregelen gaan direct over hypotheken. Allereerst de manier waarop de hypotheekrente wordt vastgesteld. En dan specifiek de variabele hypotheekrente. Tot nu toe is bij de meeste banken volkomen onduidelijk hoe deze wordt vastgesteld. Daardoor weten klanten die voor deze rentevorm kiezen niet van te voren waar ze op kunnen rekenen. De bank kan de variabele rente naar willekeur aanpassen. Daarom staat in het voorstel dat de hypotheekverstrekkers meer inzicht moeten geven in de hypotheektarieven. Over de opbouw van de variabele hypotheekrente dus.

Een ander punt dat al tijden een bron van commentaar is in de hypotheekwereld: de verlengingsvoorstellen. Banken lijken er een gewoonte van te maken om die zo laat mogelijk naar hun klanten te sturen. Als de rentevastperiode afloopt krijgen ze soms pas een paar weken van tevoren een voorstel van hun bank met verlengingsrentes. Die vaak schrikbarend hoog zijn. Maar voor de klant is het dan eigenlijk al te laat om aan de gang te gaan met alternatieven. Daarom is in het voorstel opgenomen dat consumenten het nieuwe aanbod van de bank drie maanden voor het aflopen van hun rentevastperiode moeten ontvangen. Zodat er tenminste echt wat te kiezen is.

Wel jammer dat dit dan weer zo lang moet duren. We hebben het er al jaren over, nu is er een voorstel in een groot pakket opgenomen. Dat voorstel is voorgelegd aan banken en toezichthouders, die hebben vier weken de tijd om erop te reageren. Wanneer zou het dan ingaan? Pas op 1 januari 2013. Had dat nou niet sneller gekund?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 27054
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |