hypotheek offerte vergelijking


Nare opslag in variabele hypotheekrente

26.04.2012 - Het is op zich niet nieuw, maar elke keer wel weer verbazingwekkend. Variabele hypotheekrente met een vaste opslag, waarbij die opslag dan toch ook variabel blijkt te zijn.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Gisteren kwam RTLZ met het nieuws dat ING Bank de 'vaste' opslag die is opgenomen in haar variabele hypotheekrente verhoogt. Er komt 0,35% bij voor alle klanten die vanaf 2009 een hypotheek bij ING hebben afgesloten. 

De opslag gaat dus omhoog voor nieuwe klanten, maar óók voor bestaande hypotheekrelaties. Dat is bij ING nog niet eerder gebeurd. De renteopslag wordt verhoogd van 2,4% naar 2,75% - voor eerste hypotheken. Bij tweede hypotheken is het van 2,6% naar 2,95%. 

Waarom alleen klanten vanaf 1 juni 2009? Ongetwijfeld omdat in de hypotheekvoorwaarden van klanten van daarvóór niet stond dat de opslag aangepast mocht worden. Die hebben dan waarschijnlijk nog de oude opslag van slechts 1% en zijn daarmee spekkoper. Met de enorm lage Euribor betalen zij nu iets van 1,4% rente voor hun hypotheek.

ING zegt dat er over de klanten voor 1 juni 2009 nog een besluit genomen gaat worden. De vraag is: wat valt er te besluiten? Als destijds niet in de voorwaarden was opgenomen dat de opslag aangepast mocht worden - dan zullen ze dat niet zonder slag of stoot kunnen doen. Als ze die klanten op de nieuwe variabele  hypotheekrente zetten, betekent dat een verdubbeling van hun rentelast!

Overigens - en dat doen ze natuurlijk wel weer slim - heeft ING nog steeds één van de laagste variabele hypotheekrentetarieven van ons land. Zelfs met die verhoogde opslag. Dat is dus gniffelen voor de oude klanten, die hun positie niet zomaar zullen opgeven.

Toch is het zorgwekkend dat op deze manier met variabele rente omgegaan kan worden. Klanten die kiezen voor een variabele hypotheekrente weten dat ze voor onzekerheid kiezen - in ruil voor een lage rente. Daarbij zijn ze alleen vaak wél in de veronderstelling dat er een vast verband is tussen de Euribor-rente en hun hypotheekrente. De laatste jaren is al meerdere keren gebleken dat dit vaste verband eigenlijk behoorlijk los zit. Want tja, marktomstandigheden.... die wijzigen nogal eens.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Bron: RTLZ
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 25203
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |