hypotheek offerte vergelijking


Extra aflossen zonder boete

08.05.2012 - Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Toezichthouders DNB en AFM maken zich doorlopend zorgen over de hoogte van de totale hypotheekschuld in Nederland. Ook al sparen we wel voor aflossing een verzekering, in beleggingen of op een bankspaarrekening, bijna niemand lost elke maand een beetje van z'n schuld af. Dat is de toezichthouders een doorn in het oog.

Ook de politiek wil daar vanaf. Niet voor niets ligt er nu het plan om vanaf 2013 alleen hypotheekrente over een hypotheek met minimaal annuïtaire aflossing fiscaal aftrekbaar te houden. Voor nieuwe hypotheken dan. En of dat doorgaat is nog maar afwachten - er moeten immers eerst nog verkiezingen gehouden worden.

Florius speelt handig in op de wens om af te lossen. Waar elke geldverstrekker een maximale boetevrije aflossing voor de hypotheken kent, meestal 10% of 15% van de hypotheeksom, laat Florius (voormalig Bouwfonds Hypotheken) dit maximum los. Als je extra af wilt lossen mag dat - onbeperkt en zonder boete. Eis is wel dat het af te lossen geld uit eigen middelen komt. Dus niet uit een nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker. Bij oversluiten geldt de maximale boetevrije aflossing wel nog gewoon.

Die eigen middelen, dat is dus alles wat niet geleend is. Het kan van je spaarrekening of uit verkochte effecten komen. Maar ook een erfenis of schenking kun je prima aanwenden om direct je hypotheekschuld mee te verlagen. Dat scheelt vanaf dat moment meteen in de te betalen rente per maand. Voor veel mensen een aantrekkelijk idee.

Het is natuurlijk wel belangrijk om de cijfertjes in het oog te houden. Op het moment dat jouw geld je netto op je spaarrekening meer oplevert dan de hypotheek je netto kost, waarom zou je dan aflossen? Dan moet je niet vergeten dat je niet alleen moet kijken naar de hypotheekrenteaftrek (die de kosten van de hypotheek verlaagt), maar ook naar de vermogensrendementsheffing (die de opbrengst van je spaargeld verlaagt). Zet dit goed tegen elkaar af, dan neem je een weloverwogen beslissing.

Een veelgebruikt argument om niet extra af te lossen is de bijleenregeling. Als je eenmaal geld in je stenen hebt gestopt, kun je het er niet meer met fiscale aftrek uithalen. Zolang niet duidelijk is wat er met de hypotheekrenteaftrek over bestaande hypotheken gaat gebeuren, kan dat nog steeds een reden zijn om terughoudend te zijn met extra aflossen op de hypotheek. Of dat nu boetevrij is of niet.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Bron: Hypothekenblog
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 53832
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verder

Nare opslag in variabele hypotheekrente

Het is op zich niet nieuw, maar elke keer wel weer verbazingwekkend. Variabele hypotheekrente met een vaste opslag, waarbij die opslag dan toch ook variabel blijkt te zijn.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |