Verzekeringen bij hypotheken

Uitleg: Dit moet je weten over inkomensverzekeringen en levensverzekeringen als je een hypotheek afsluit.

hypotheek offerte vergelijking


Verzekeringen

Levensverzekering:

Bij leven

Hypotheek berekenen, vergelijker of afsluiten

Deze verzekering keert uit als je op een bepaalde einddatum nog leeft en maakt vaak deel uit van je hypotheek (om je hypotheek of een deel daarvan af te lossen op de einddatum). Voorbeelden hiervan zijn de levenhypotheek en de spaarhypotheek.
Als in de polis van de levensverzekering een zogenaamde KEW-clausule staat (KEW=Kapitaal Eigen Woning) dan kun je een (behoorlijk) deel belastingvrij laten uitkeren op de einddatum.

Bij overlijden

Deze verzekering (ook wel overlijdensrisicoverzekering genoemd) keert uit bij overlijden en kan onderdeel zijn van je hypotheek of apart worden afgesloten voor jezelf,  je partner of voor beiden. Vaak stelt de hypotheekverstrekker als voorwaarde dat je er in elk geval eentje afsluit voor jezelf. Hierdoor heeft hij de garantie dat als je overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering, ook het bedrag dat je eventueel bovenop de executiewaarde hebt geleend, terug wordt betaald. 

Ook als de hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering niet als voorwaarde stelt, kan het verstandig zijn om deze toch af te sluiten, bijvoorbeeld om de hypotheeklasten voor je partner fors te verlagen als je overlijdt.

Tip: Als je een overlijdensrisicoverzekering sluit, laat deze dan ingaan vanaf het moment dat je de koopovereenkomst tekent (en niet bij het ingaan van de hypotheek). Zo ben je gedekt vanaf het moment dat je een verplichting aangaat.

Inkomensverzekering bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid

Door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kunnen je inkomsten flink dalen. Je kunt bij het afsluiten van de hypotheek een verzekering afsluiten die voorkomt dat je de hypotheeklasten dan niet meer kunt opbrengen. Dit kan verstandig zijn als je bijvoorbeeld geen partner hebt die wellicht meer kan gaan werken.

Zo'n verzekering houdt in dat je een maandelijkse uitkering krijgt om de hypotheeklasten (gedeeltelijk) op te vangen bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, of zorgt bijvoorbeeld voor premievrijstelling van een bij de hypotheek behorende levensverzekering. Hiervoor betaal je een koopsom aan het begin van de looptijd of een maandelijkse premie.

Er bestaan aanzienlijke prijs- en kwaliteitsverschillen tussen de aangeboden verzekeringen. Het loont de moeite om meerdere offertes aan te vragen en de premies en voorwaarden onderling te vergelijken. Aandachtspunten bij het vergelijken van voorwaarden zijn onder meer:

  • bij welk percentage arbeidsongeschiktheid krijgt je een uitkering? Veel verzekeringen keren pas uit bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 45% of meer
  • welke uitsluitingen zijn er? Vaak worden bijvoorbeeld psychologische klachten uitgesloten van dekking
  • welke keuringsmaatstaf volgt de verzekeraar, volgt de polis de WAO-keuring of keurt de verzekeraar zelf?

De maandelijkse premie of eenmalige koopsom kun je aftrekken bij de inkomstenbelasting. Als je de premie direct aftrekt, moet je later bij een eventuele uitkering uit de polis alsnog belasting over de uitkering betalen. Het is een mogelijkheid om de premie nu niet af te trekken, zodat je in de toekomst je uitkering onbelast ontvangt op een moment dat je de inkomsten erg goed kunt gebruiken.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annu´teitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |